Γιατί να επιλέξω χάλκινο ηλιακό SONNE…?
Η Ηλιακή Θερμική ενέργεια είναι η πιο σημαντική και η πιο διαδεδομένη μορφή εναλλακτικής ενέργειας. Η τεχνολογία χρησιμοποίησης ηλιακής ενέργειας για τη θέρμανση του νερού, σε υψηλές θερμοκρασίες είναι ευρέως διαδεδομένη σήμερα σε σπίτια, νοσοκομεία, ξενοδοχεία, αθλητικές εγκαταστάσεις και άλλα κτίρια.
Η συμβολή των ηλιακών θερμοσιφώνων στην εξοικονόμηση ενέργειας είναι πάρα πολύ σημαντική. Ένας ηλιακός θερμοσίφωνας 160 λίτρων καλύπτει περίπου το 80% των ετησίων αναγκών μιας μέσης οικογένειας σε ζεστό νερό χρήσης. Η ενέργεια που εξοικονομεί είναι περίπου 270 kg πετρέλαιο /έτος και η μείωση εκπομπών CO2 είναι από 1000 έως 1200 κιλά/ έτος.
Στην Ελλάδα βρίσκονται εγκατεστημένοι ηλιακοί θερμοσίφωνες που εξοικονομούν ήδη πάνω από 1 δισεκατομμύριο κιλοβατώρες το χρόνο, όση ενέργεια δηλαδή παράγει ένας συμβατικός σταθμός ηλεκτροπαραγωγής, ισχύος 200 MW.
Για να γίνει κατανοητή η χρησιμότητα του χαλκού στην ηλιακή ενέργεια και ειδικότερα στα δοχεία αποθήκευσης του ζεστού νερού, είναι απαραίτητη η αναφορά στον τρόπο λειτουργίας των ηλιακών θερμοσιφώνων.
Πιο συγκεκριμένα, ένας ηλιακός θερμοσίφωνας αποτελείται από τους συλλέκτες, το θερμοδοχείο οπού αποθηκεύεται το ζεστό νερό, τη βάση τους και τους σωλήνες σύνδεσης συλλέκτη και θερμοδοχείου. Ο ηλιακός συλλέκτης απορροφά την ενέργεια από τον ήλιο και θερμαίνει το υγρό που βρίσκεται μέσα σε αυτόν (μείγμα νερού και αντιψυκτικού). Το υγρό αυτό μόλις θερμανθεί διέρχεται από τους σωλήνες που συνδέουν τον συλλέκτη με το θερμοδοχείο και θερμαίνει το νερό μέσω του εναλλάκτη θερμότητας (μανδύας) που βρίσκεται στο θερμοδοχείο. Η κυκλοφορία του υγρού του συλλέκτη γίνεται χωρίς τη βοήθεια αντλίας και βασίζεται στο γεγονός ότι το υγρό όταν θερμαίνεται γίνεται ελαφρύτερο και πάει επάνω.Η θερμοκρασία του νερού σε έναν Η/Θ εξαρτάται από την ηλιακή ενέργεια, τη θερμοκρασία του νερού του δικτύου πόλης, τη θερμοκρασία περιβάλλοντος και τη θερμοκρασία του νερού του υπάρχοντος στο θερμοδοχείο στην αρχή της ημέρας.
Σημειώνεται ότι το νερό πρέπει να θερμανθεί στους 45ºC περίπου για να καλύψει επαρκώς τις ανάγκες μιας οικογένειας.
Ο χαλκός ως ένας από τους καλύτερους αγωγούς θερμότητας, οδήγησε τους περισσότερους κατασκευαστές ηλιακών συστημάτων παγκοσμίως να κατασκευάζουν συλλέκτες – απορροφητές από χαλκό.
Εκτός αυτού, μια σειρά από ιδιότητες του χαλκού οδήγησαν την εταιρεία να κατασκευάσει και δοχεία αποθήκευσης του ζεστού νερού από χαλκό.
Τα δοχεία αποθήκευσης που είναι κατασκευασμένα από χαλκό έχουν πρακτικά απεριόριστη διάρκεια ζωής, γιατί ο χαλκός ως γνωστόν δεν διαβρώνεται από το ζεστό νερό χρήσεως αλλά και την ηλεκτρόλυση.
Άλλο ένα σημαντικό πλεονέκτημα είναι ότι ο χαλκός σαν υλικό έχει πενταπλάσια θερμική αγωγιμότητα σε σχέση με τον χάλυβα, άρα η θερμότητα μεταδίδεται πολύ πιο εύκολα από το υγρό του κλειστού κυκλώματος προς το ζεστό νερό χρήσεως, συντελώντας στην καλύτερη απόδοση του ηλιακού θερμοσίφωνα.
Τα βασικά πλεονεκτήματα ενός εξ’ ολοκλήρου χάλκινου ηλιακού συστήματος είναι:
- Μεγάλη διάρκεια ζωής που εξασφαλίζει την οικονομική απόσβεση
- Στιβαρή κατασκευή, μεγάλη αντοχή στη διάβρωση, στις υψηλές πιέσεις και στις υψηλές θερμοκρασίες
- Υψηλή απόδοση, ταχύτατη θέρμανση του νερού χρήσης
- Άτρωτος στο γαλβανικό φαινόμενο της ηλεκτρόλυσης που κυρίως κατατρώει τα κράματα σιδήρου, όπως το ανοξείδωτο ατσάλι και το βιομηχανικό σίδηρο
- Δεν χρειάζεται συντήρηση γιατί είναι ένα προϊόν χωρίς ράβδο μαγνησίου
- Είναι συμβατό με τα υπάρχοντα συστήματα ύδρευσης και θέρμανσης
- Εμποδίζει την ανάπτυξη και τον πολλαπλασιασμό των βακτηριδίων και άλλων παθογόνων μικροοργανισμών